петък, 28 ноември 2014 г.

Първо успешно събитие

На 26 ноември студентска инициатива „Марксистки клуб УНСС”организира прожекция на лекцията на Ричард Улф „Икономическата теория на Маркс”. На проявата присъстваха около 40 души. Събитието започна с представяне на идеята за създаване на марксистки клуб в университета и разказ за живота на Ричард Улф. Беше намекната необходимостта от изучаването на алтернативни икономически теории и творчеството на Маркс в съвременната епоха.

След това се премина към прожекцията на лекцията на Улф. В нея американският икономист разказа за едностранчивостта на икономическата наука в САЩ и затова как там  пазарната доктрина си е осигурила монопол. На достъпен за широката публика език Улф разясни в основни линии най-важните аспекти от марксизма. С нагледни примери той представи сложни научни постановки като принадена стойност и диалектически материализъм.

След края на прожекцията започна дискусия. Участниците в нея се обединиха около мнението, че изучаването на трудовете на Маркс е необходимо, особено в един икономически университет. Обсъди се значението на думи като „свобода” и „демокрация” и за това как те се използват неправилно в контекста на икономическата система, в която живеем.


Благодарим на всички, които дойдоха на нашата прожекция и взеха участие в дискусията. Надяваме в най-скоро време да имаме възможност да организираме друго такова публично събитие.






8 коментара:

  1. Успех на прекрасната ви инициатива!

    ОтговорИзтриване
  2. Кога ще е следващото ви събитие?

    ОтговорИзтриване
  3. Bravo na organizatorite. Yspex.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за събитието, дано е първото от много такива.

    ОтговорИзтриване
  5. Какъв марксистки клуб бе, да не сте в мозъчна смърт? Това да се кланяш на Мордохай Леви, еврео-сатанистки античовек, син на равин, чиито теории нямат нищо общо с действителността, изисква невероятно полиране на мозъчните ви гънки. Край няма идиотията у нас.

    ОтговорИзтриване