събота, 28 ноември 2015 г.

Какво е диалектически материализъм?


Диалектическият материализъм е философията на марксизма-ленинизма, мироглед на Комунистическата партия, научен израз на коренните интереси на работническата класа. Марксистката философия идейно въоръжи работническата класа в борбата за освобождение на трудещите се от гнета на капитала. Под знамето на марксистко-ленинския мироглед работническата класа победи в Русия и в страните с народна демокрация в Европа и Азия.

Диалектическият материализъм е единствено научна философия, която качествено се различава от всички предшестващи философски учения, в това число и прогресивните. Предмет на диалектическия материализъм са най-общите закони на движението, изменението и развитието на природата, обществото и познанието. Диалектическият материализъм е философско обоснование на революционното преобразуване на природата и обществото. Диалектическият материализъм представлява единство на марксисткия диалектически метод и марксисткия философски материализъм. Създаването на диалектическия материализъм означава края на старата философия, която противостоеше на специалните науки и претендираше да познава абсолютната истина като последна инстанция. Диалектическият материализъм обобщава данните на науката и практиката и поради това се явява мироглед на прогресивната наука и прогресивната практика. Със създаването на диалектическия материализъм Маркс и Енгелс извършиха велик революционен преврат във философията.

Диалектическият материализъм е теоретическият фундамент на комунизма. Като разпространиха диалектико-материалистическия мироглед върху разбирането на историята на обществото, Маркс и Енгелс превърнаха социализма от утопия в наука, обосноваха неизбежността на революционния преход от капитализма към социализма. Диалектическият материализъм е теоретическата основа на Комунистическата партия, основата на нейната програма, стратегия и тактика.

Прямата, откритата, войнстващата партийност е специфична черта на диалектико-материалистическия мироглед. Докато партийността на буржоазната философия изразява класовата ограниченост, користолюбието и субективизма на буржоазията, партийността на диалектическия материализъм съвпада с истинско научната обективност

издание на Философския институт към Академията на науките на СССР


Няма коментари:

Публикуване на коментар